Zsíros elszívórendszer

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat 2015. júliustól előírja a konyhai zsíros elszívórendszerek félévente történő tisztítását.
Konyhai zsíros elszívórendszer


Az elzsírosodott, elhanyagolt elszívó berendezés fokozottan tűzveszélyes, mivel a tűzhelyről esetleg felcsapódó lángnyelvek, illetve szikrák begyújthatják a zsíros légcsatorna belsejében lévő felgyülemlett zsíros, olajos szennyeződést!

KONYHAI ZSÍROS ELSZÍVÓRENDSZER TISZTÍTÁSI LÉPÉSEI

1. Felmérés, árajánlat készítése

Tapasztalt munkatársunk a helyszínen felméri a tisztítandó légtechnikai rendszert. Megállapítja, hogy mennyi időt vesz igénybe a tisztítás, és milyen anyagok beépítésére, felhasználására lesz szükség a munkavégzés során.
Az elkészült árajánlat tartalmazza a tisztítás költségét, annak részletes leírását és opciót kínál egy kedvező feltételekkel járó, hosszútávú együttműködésre is.

2. A tisztítás lépései

Első a helyszín átvétele, és a konyhai vagy egyéb berendezések letakarása, megóvása. A légcsatornákra nyílásokat vágunk, amelyeken keresztül elvégezhető a rendszer tisztítása. A tisztítás végeztével a nyílásokba speciális tisztítófedeleket helyezünk.
Mivel ezek beépítésre kerülnek, a későbbiekben a tisztítás gyorsabban zajlik, a költségek pedig kedvezőbbek lesznek. Ezzel párhuzamosan zajlik az elszívóernyő, a ventilátor, az elektromos motor és az összes többi alkotóelem tisztítása.
Kollégáink a munka végeztével eltávolítják a takarófóliákat, a kijelölt helyre összegyűjtik az eltávolított szennyeződést és a konyha területét kitakarítják.

A konyhai rendszer esetén a tisztítás mindig az összes elemet érinti, az elszívóernyőtől a légcsatornákon és ventilátoron át egészen a kidobónyílásig.

Ezt írja elő az Országos Tűzvédelmi Szabályzat és így tudunk felelősséget vállalni az elvégzett munkáért!

3. Dokumentáció az OTSZ-nek megfelelően

A Megrendelő munka közben ellenőrzi a tisztítás minőségét és aláírásával igazolja a munka elvégzését. Az OTSZ-nek megfelelő tisztítási nyilatkozat mellé csatoljuk a munkavégzés alatt készült 50-80 db fotót, és a megrendelés szerint elkészített számlát.

4. 6 hónap múlva újra találkozunk!


A zsíros légcsatorna tisztítás és folyamatos karbantartás munkavédelmi és tűzrendészeti szempontból is nagyon kiemelkedő jelentőségű!
A konyhákban a tűzhelyek, főzőpultok környékének (kisebb konyhák esetén az egész konyha) hőmérsékletét nagymértékben befolyásolja a rosszul működő elszívó berendezés. Sajnos van rá példa, hogy egy kisebb konyhában nyári szezonban akár 50 C° felé is emelkedik a hőmérséklet, ami munkavédelmi szempontból nem megengedett!


A zsíros légcsatorna tisztítás előnyei

A tisztítás után a konyha hőmérséklete a munkavédelmi előírásoknak megfelelően lecsökken, a tűzveszélyességi kockázat jelentősen mérséklődik, és a komfortérzet a konyhában, illetve a hozzá kapcsolódó helyiségekben nagy mértékben javul.

KAPCSOLAT